Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

In Memoriam Dumitru Panaitescu Perpessicius

Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene ‚‚Panait Istrati’’ Brăila organizează în perioada 29 martie – 6 aprilie 2021 expoziția documentară ‚‚Mari personalități ale literaturii române : Dumitru Panaitescu Perpessicius’’, expoziție dedicată comemorării a 50 de ani de la trecerea în neființă a istoricului și criticului literar brăilean.Istoric și critic literar, folclorist, eseist și poet roman, cercetător și editor al operei eminesciene, membru titular al Academiei Române, Dumitru Panaitescu s-a născut la Brăila, la 21 octombrie 1891. A studiat la Liceul ”Nicolae Bălcescu” din Brăila și a obținut licența în filologie romanică la Universitatea din București, în 1914.În 1911 își face debutul publicistic cu schița „Omida – Din lumea celor care se târăsc”, o replică la volumul „Din lumea celor care nu cuvântă” al lui Emil Gârleanu. Schița a fost semnată cu pseudonimul Victor Pribeagu și a apărut în revista brăileană ”Flori de Câmp” .Ca poet debutează cu poezia „Reminiscența” în revista „Versuri și proză” a lui I.M. Rașcu, în 1913, unde semnează cu pseudonimul D. Pandara. În domeniul poeziei i-au mai apărut volumele “Scut şi targă” (1926) şi “Itinerar sentimental” (1932).Semnează prima dată cu pseudonimul Perpessicius în „Cronica” (1915), revistă condusă de Gala Galaction și Tudor Arghezi.Publicist deosebit de prolific, colaborează la mai multe ziare şi reviste de-a lungul vieţii: „Flacăra”, „Buletinul cărţii”, ” Mişcarea literară”, „Cugetul românesc”, „Ideea europeană”, „România nouă”, „România”, „Cuvântul”, „Lumea”, „Universul literar”, „Revista Fundaţiilor Regale”, „Gazeta literară”, „Contemporanul”, „Viaţa românească”, „România literară”, „Steaua”, „Luceafărul” și altele.Perpessicius s-a dedicat, începând din 1933, celor 15.000 de pagini ale manuscriselor lui Mihai Eminescu, rezultând ediţia critică a operei poetului (“Opere”, I-VI, 1939-1963). Celor şase volume monumentale le-a anexat un imens material, reprezentând note şi variante, adnotări. Pentru editarea operei poetice eminesciene a primit, în 1954, Premiul de Stat. Perpessicius s-a ocupat, de asemenea, şi de ediţia definitivă a operelor lui Mateiu I. Caragiale (“Opere”, 1936).Printre volumele sale de critică literară şi publicistică, în care sunt adunate şi colaborările la revistele vremii, se numără: “Repertoriu critic” (1925), “Menţiuni critice” (I-V 1928-1946), continuate cu “Menţiuni de istoriografie literară şi folclor (1948-1956)” (1957), “Alte menţiuni de istoriografie literară şi folclor (1957-1960)” (I-III, 1961-1967), “Dictando divers” (1940), “Jurnal de lector” (1944), culegerea de articole “Memorial de ziaristică” (1970), “Eminesciana” (1971), “Lecturi intermitente” (1971), ”Patru clasici” (1974), ”12 prozatori interbelici” (1980).A fost membru corespondent al Academiei Române din 1945, iar din 1956 a devenit membru titular. A încetat din viață la data de 29 martie 1971, la București. Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

Ora Brăilei

Pentru Brăila!

BRAILA CHIREI

revista de cultura si informatie

Mălin Bot, jurnalist independent

ZIARIST din 1994: Împreună construim cea mai curată cale în jurnalism. Sunt aici pentru a spune ceea ce cred nu pentru a face cuiva pe plac

Salcâm Plâns

spovedania aceasta mă va face un demon. și-mi va rupe lujerii inimii.

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

StoreDay România

world in my eyes!

gagiulescu

Just another WordPress.com site

%d blogeri au apreciat: