Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

De ce scriu povești?

  • – Petre CRACIUN –

M-au întrebat mulți oameni, copii și adulți, de ce scriu povești? M-am întrebat și eu. Nu acum, pentru că de mulți ani îmi este limpede. Cândva, când am început să scriu, prin 1990. Cunoașteți obiceiul acela, vechi, de la țară, de a arde primăvara toate uscăturile de peste iarnă pentru a face loc să crească firului de grâu? Pentru mine, poveștile au fost și sunt o modalitate de a alunga răul din preajma casei, de a crea un spațiu al purității în jurul meu și al celor care participă la acest ritual al ascultării poveștilor. Poveștile curăță sufletele, schimbă în bine persoane și, dacă sunt luate în serios, pot schimba în bine colectivități întregi. Dar nu numai acesta este motivul pentru care scriu povești. Eu scriu când îmi cântă sufletul, când mă iau la joacă cu razele soarelui, când mi se pare că ating stelele cu mâna, când am impresia că merg călare pe Drumul Curcubeului, când descopăr balauri betegi, fetițe care desenează îngeri sau copii care aduc învățătura, când mă lupt ca Adevărul să învingă Minciuna, când sufăr când descopăr un spiriduș care schimba poveștile sau un flăcau care mergea îndărăt pentru că așa voia Vrăjitoarea pe Dos. Și da! Poveștile sunt una dintre cele mai bune moduri de a readuce lumea la adevărata și vechea sa rânduială, lumea… pe față.Doamne, sunt atâtea motive pentru a scrie povești, încât cred că mă va prinde sfârșitul lumii cu o poveste pe jumătate scrisă. Am scris povești mai bine de jumătate din viața mea. Când am fost vesel, când am fost abătut… Am scris cu bucurie, cu nesaț, uneori cu o voluptate nestăvilită. Am scris ca un opincar care face opinci și le dăruiește primului venit. Ca un olar care trudește la vasele sale și le lasă pe marginea drumului pentru a le fi de folos trecătorilor. Ca un vechi povestitor care scrie povești și le pune în ciocul păsărilor pentru a le duce în toate vânturile. Într-un fel, semăn cu un personaj de-al meu, Ilarie din Deal, care scria povești pentru păsări și pentru cer. Cu fiecare poveste, am afundat citura într-o fântână adâncă, scoțând la suprafață o apă neprețuită, care potolește mai ales o sete a sufletului. Este o fântână darnică, pentru că, de peste 100 de ori, m-a răsplătit cu această Apă vie care sunt poveștile.Și nădăjduiesc să o facă și de acum înainte.

2 aprilie 2021

SURSA: Petre Craciun | Facebook

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

Ora Brăilei

Pentru Brăila!

BRAILA CHIREI

revista de cultura si informatie

Mălin Bot, jurnalist independent

ZIARIST din 1994: Împreună construim cea mai curată cale în jurnalism. Sunt aici pentru a spune ceea ce cred nu pentru a face cuiva pe plac

Salcâm Plâns

spovedania aceasta mă va face un demon. și-mi va rupe lujerii inimii.

@ntonesei's blog

„In schimb, eu stiu ce inseamna sa fii un intelectual, adica un individ cerebro-spinal; sa ai mintea atit de plastica cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar” (Michel Foucault, 1967)

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

StoreDay România

world in my eyes!

gagiulescu

Just another WordPress.com site

%d blogeri au apreciat: